Zooltjes hielspoor – om zonder pijn op pad te kunnen
Wat kenmerkt hielspoor? Hielspoor zelf is een aandoening die niet pijnlijk is. De pijn die eraan verwant is, is hielpijn. Pijnklachten die voortkomen uit de verkalking van de peesbladen in je voeten. Dit bindweefsel verkalkt met je hielbeen. Tot zover nog geen onraad. Maar de pijn die je krijgt, komt omdat de verkalking in je pezen drukt. En dat is hielpijn die dus een gevolg is van hielspoor. Vooral mensen ouder dan veertig en vrouwen
kunnen hielspoor ontwikkelen. De pijn daarvan is op te heffen of in elk geval te verminderen door op zooltjes hielspoor te gaan lopen. Deze zooltjes zijn inlegzolen in je schoenen. Ze zijn altijd beter dan de voetbedden van veel schoenen. Vooral bij schoenen uit stunt aankopen is het voetbed een zwakke schakel.
Dempen telt bij zooltjes hielspoor
Heb je schoenen koopjes in je gang staan? Dan mag het voetbed best vervangen door goede inlegzolen. Want hielspoor kun je ook voorkomen. Met een goed voetbed is er betere demping en krijgen je voeten meer steun. De demping is van belang want zo stoot je al lopend minder met je hielen. Dat alleen al is van belang om hielpijn te voorkomen. Druk je nieuwe zolen niet automatisch op de oude maar vervang ze. Heb je geen pijn dan hebben zooltjes hielspoor weinig zin. Met goede schoenen en zonder voetklachten kun je er van uit gaan dat je standaard zolen gezond voor je zijn.
Keuze te over
Er is nogal wat verkrijgbaar qua gezonde zolen. De markt bulkt van de hielspoor zooltjes in een price range van een paar euro tot echt peperduur. Check voordat je koopt de zooltjes dan ook kritisch want één tip: het bedrag is lang niet altijd de garantie voor goede zooltjes hielspoor. Check en kijk of de hak in een ‘cupje’ valt. Dan wordt de druk goed verdeeld over de hele hak. En onder die hak kijk je of een dempend laagje aanwezig is. Mochten je voorvoeten een beetje doorzakken, dan kijk je ook nog even of de zooltjes voorin een beetje zijn verhoogd.
Zooltjes hielspoor als koopje?
Het kwam hiervoor al even aan de orde. Hoge prijzen zijn niet altijd maatgevend bij inlegzolen. Soms kom je prima uit met gewone confectie zooltjes. Die zijn in standaardmaten verkrijgbaar en beginnen bij enkele euro’s. Ze kunnen een prima voetbed hebben en voldoende demping onder de hak. Er zijn confectie zolen die speciaal gemaakt zijn voor mensen die aan hielspoor lijden. Ook fysiotherapeuten kunnen hun goedkeuring soms wegdragen over deze prijsgunstige zolen. Wel let je er even op of de zooltjes flinke steun geven; ze moeten van stevig materiaal zijn. Gelzooltjes laat je dan ook liever liggen.
Niet weglopen met pijn
Zeurende, stekende, gevoelige voeten. Dan blijf je liever zitten. Zooltjes hielspoor geven je weer goede wandel moed. Maar wat nu als je voet structureel afwijkingen vertoont? Denk aan platvoeten, holle voeten of naar binnen zakkende voeten. Zo’n afwijkende voetstand zorgt ervoor dat je peesplaten extra trekkracht krijgen te verwerken. En dan begint de pijn dus! Ga dan te rade bij een deskundige en kies voor een betrouwbare of een op maat gemaakte hielspoor zool van Podobrace. Dat loopt veel lekkerder.