Wat zijn semi-orthopedische schoenen?

Semi orthopedische schoenen op maat zijn normale schoenen die aangepast zijn aan jouw voeten. Het is dus geen volledig nieuw gemaakte schoen, maar een bestaande schoen met aanpassingen aan bijvoorbeeld het voetbed. Voordat er semi-orthopedische schoenen aan je geadviseerd wordt, zul je waarschijnlijk eerst steunzolen krijgen om uit te proberen. Als deze niet voldoende steun bieden aan je voeten en het je klachten dus ook niet verminderd, dan kan er gekeken worden of je huidige schoenen aangepast kan worden. Hieronder lees je de voordelen van semi-orthopedische schoenen, het verschil met orthopedische schoenen en hoe het zit met de vergoeding.

Voordelen semi-orthopedische schoenen

Een van de voordelen van semi orthopedische schoenen op maat is dat je niet een volledige schoen op maat hoeft te laten maken. Je kunt eerst je huidige favoriete sneakers of laarsjes blijven dragen met steunzolen (als je huidige schoenen een uitneembare zool hebben) en het een tijdje uitproberen. Helpt dit na een bepaalde tijd die je met je specialist afspreekt niet, dan kun je weer verder gaan kijken. Een ander voordeel is dat het mogelijk is voor alle maten en dus ook alle leeftijden. De klachten kunnen bij kinderen al voorkomen, maar ook op oudere leeftijd.

Nadelen semi orthopedische schoenen op maat

Ook als het gaat om nadelen kun je bij alles wat je in huis haalt een nadeel bedenken. In dit geval gaat het om een product wat jou de juiste steun kan bieden en de klachten die je hebt te verminderen. Een nadeel hiervan kan zijn dat het even kan duren tot je de juiste steun hebt gevonden die voor jouw voeten ideaal zijn. Als alleen het voetbed aanpassen niet genoeg is, moet er gekeken worden naar een verdere oplossing. Dit kan even tijd duren, maar je krijgt er natuurlijk wel iets belangrijks voor terug: vermindering van klachten. 

Verschil semi-orthopedische en orthopedische schoenen

Het verschil tussen semi-orthopedische schoenen en orthopedische schoenen is dat orthopedische schoenen volledig op maat zijn gemaakt op basis van jouw voeten en klachten, in tegenstelling tot semi-orthopedische schoenen, waarbij er alleen bijvoorbeeld het voetbed aangepast wordt. Of op een andere manier zo aanpast dat het jouw voeten de juiste steun geeft. Welke van de twee opties voor jou het meest geschikt is, ligt aan het advies die de specialist aan jou geeft.

Vergoeding semi-orthopedische schoenen

Wanneer je wordt geadviseerd om semi orthopedische schoenen op maat aan te schaffen, wil je waarschijnlijk ook weten wat voor een prijskaartje eraan hangt. Als het goed is krijg je de schoenen gewoon vergoed vanuit de basisverzekering, mits je een verwijzing hebt van een specialist. Het is aan te raden om toch voor de zekerheid meer informatie op te vragen bij je eigen zorgverzekeraar, om dit zeker te weten en niet voor verrassingen te komen te staan. Vergeet niet om naar een gecontracteerde leverancier moet gaan om de kosten zo laag mogelijk te houden.